Věděli jste, že můžete kompostovat v bytě?

1200x628-kompostovani-v-byte-jak-na-to-greenloop

 

V dnešní době mnoho lidí bere třídění odpadu jako samozřejmost. Když se jich ale zeptám, co všechno je možné třídit, většina odpoví - plasty, papír a sklo. Ti šikovnější ještě dodají textil, elektroodpad, nápojové kartony a kovy. Zatím málokdo si vzpomene na bioodpad. Přitom tvoří až 40 % odpadu v koši se směsným odpadem. Rozhodl jsem se proto napsat článek o tom, jak naložit s biodpadem v domácnosti, ve firmě nebo třeba  ve škole a proč bychom jej měli třídit.

Co všechno je bioodpad?

Jsou to veškeré organické zbytky, mezi které patří především zbytky od ovoce a zeleniny (slupky, ohryzky, oddenky rostlin apod.). Bioodpad je i kávová sedlina, čajové sáčky, skořápky od vajíček, zbytky pečiva, papírové kapesníky nebo ubrousky. V domácnostech se takového odpadu denně nahromadí spousta a lidé bohužel ani netuší, že mají možnost tuto část odpadu zkompostovat nejen na zahradě, ale i v bytě.

 

domaci-vermikomposter-a-zizaly-greenloop-cz

 

6 důvodů, proč začít třídit bioodpad

  • odpad neskončí na skládce

Skončí-li bioodpad, jako součást směsného odpadu, na skládce, nemá k dispozici dostatek kyslíku, který je potřebný pro jeho rozklad. Navíc se do něj uvolňují škodlivé látky z ostatních materiálů.

  • nemusíte tak často chodit s košem

Koš na směsný odpad bývá v čtyřčlenné rodině zaplněný jedna dvě. Pokud do něj nebudete přidávat bioodpad tak nejen, že pomůžete přírodě, ale zbavíte se také zápachu z koše a nebudete jej muset vynášet tak často. Konečně nebude vaše popelnice pro směsný odpad přecpaná k prasknutí.

  • získáte vlastní kvalitní kompost 

Pokud se rozhodneme začít s “domácím kompostováním”, získáte kvalitní kompost plný živin, který můžete použít třeba ve vašem zeleném vnitrobloku, komunitní zahradě nebo jen doma v květináči pro  vypěstování vlastních bylinek, koření, ovoce či zeleniny.

  • vracíte do půdy potřebné živiny

Bioodpad sám o sobě není odpad, protože je schopen se v přirozeném prostředí samovolně rozložit. Rozložený bioodpad zabraňuje erozi, pomáhá navracet do půdy potřebné živiny a tak pomáhá i růstu rostlin.

  • dobrý pocit

Přispěje k snižování zbytečného odpadu na minimum. Vaše děti vám za to jednoho dne poděkují ;)

 

Jak snadno vytřídit bioodpad? Začněte kompostovat!

S kompostováním můžete začít prakticky kdykoli a kdekoli. Pokud nemáte možnost vyhazovat zbytky ovoce a zeleniny do klasického zahradního kompostu, můžete si pořídit designový bytový vermikompostér. Jedná se o vícepatrovou plastovou nádobu, která plní funkci koše. Do vermikompostéru je potřeba přidat ještě násadu žížal. Můžete použít žížaly hnojní, které se vyskytují ve volné přírodě. Já osobně ale používám ty kalifornské, které byly vyšlechtěny právě pro tento účel. Jsou více žravé, rychleji se množí a lépe snášejí uzavřený prostor. Jak jednoduše začít s vermikompostováním se můžete dočíst v tomto článku.

Na www.greenloop.cz neleznete designové vermikospotéry Urbalive ve čtyřech barvách. Kompostéry nabízíme včetně násady žížal, abyste mohli začít s kompostováním už od prvního dne.

vermikomposter-urbalive-domaci-komposter-bioodpad-kuchyn-zizaly-greenloop-cz-1

 

Jak vlastně vermikompostér funguje?

Vermikompostér je vhodný především do interiéru, kde je optimální teplota okolo 20 °C.  Od běžného kompostování se liší hlavně tím, že organický odpad projde trávícím traktem žížaly a tím vzniká velice výživné přírodní hnojivo. Možná vás napadlo, zda kompostér v bytě nezapáchá. Takové obavy můžete klidně hodit za hlavu. Pokud kompostujete správně, o kompostu ve vaší kuchyni ani nevíte.

Do kompostéru můžete vyhazovat hlavně zbytky ovoce a zeleniny. Žížaly si ale pochutnají i na sáčcích od čaje, kávové sedlině nebo třeba papírových obalech od vajíček. Do kompostu rozhodně nepatří maso a mléčné výrobky, tuky a citrusy.  

 

Zeptejte se na cokoli

S manželkou kompostujeme v bytě už dva roky. Během této doby jsme nasbírali mnoho zkušeností. Pokud stále váháte, zda vůbec začít nebo vás zajímá cokoli dalšího, rád poradím :) Stačí napsat na jakub@greenloop.cz