Dejte octomilkám KO

clanek-jak-se-zbavit-octomilek-pri-kompostovani-greenloop

 

Kuchyně plná octomilek. Pro spoustu lidí noční můra. Pokud máte v domácnosti vermikopostér, mohou se bohužel tyto malé černé mušky čas od času objevit. Během letních měsíců je navíc riziko ještě větší. Aby vás kompostování v bytech neděsilo, připravili jsme jednoduchý návod, jak se vinným muškám vyhnout nebo jak se jich případně zbavit.

Vinné mušky sami o sobě nejsou pro člověka škodlivé, ale umí být pěkně otravné a rychle se množí. Nejraději si pochutnávají na všem, co kvasí. Ať to je nedopitá sklenice s džusem nebo vínem, nahnilé ovoce nebo třeba láhev od piva. Ničemu z toho nedokáží odolat.

Co dělat, aby se mušky vůbec neobjevili?

Udržujte čistotu v domácnosti

Vaše kuchyně je pro octomilky ráj. Stačí dodržovat několik známých zásad a měli byste mít od mušek pokoj.

  • Nenechávejte dlouho ležet zbytky jídla, neumyté nádobí a vyplachujte prázdné láhve od nápojů.
  • Všímejte si i zaschlých fleků od sladkých a lepkavých tekutin.
  • Nekupujte velké zásoby ovoce, které ani nestihnete zkonzumovat a ovoce občas zkontrolujte, zda už není nahnilé.
  • Zbytky jídla, které nepatří do bioodpadu, vyhazujte rovnou do koše.
  • Koš na směsný odpad pořiďte raději s víkem a pravidelně jej vynášejte, zvláště po větších návštěvách.

Prevence při vermikompostování

Zbytky bioodpadu nenechávejte ležet volně na kuchyňské lince. Raději jej rovnou házejte do vermikompostéru. Nám se doma nejvíce osvědčila speciální nádoba na bioodpad, ve které se zbytky “předkompostují” a žížaly je pak rychleji zpracují. Nádoba dobře těsní a má optimální velikost - takovou, abychom ji byli nuceni častěji vysypávat do kompostu. Součástí nádoby i víko s uhlíkovým filterem, přes který se postupně odpařuje vlhkost, ale zároveň zabraňuje zápachu. Hezký design nádoby je už jen příjemný bonus.

  • Zbytky krájejte na menší kousky. Žížaly je zvládnou rychleji zpracovat a odpad nezačne v kompostéru kvasit.
  • Zkuste používat kuchyňskou nádobu na bioodpad.
  • Na začátku používání vermikompostéru žížaly nepřekrmujte. Bioodpad začne hnít a lákat mušky.
  • Zbytky se snažte přikrýt nebo mírně zahrabávat. V začátcích je zakrývejte vrstvou podestýlky, pilinami či kávovou sedlinou. Později je můžete zakrývat třeba již hotovým kompostem.

    kos-nadoba-na-bioodpad-a-kompost-greenloop-5

    Co když mám mušky doma?


    Mušky v kuchyni nejsou žádná katastrofa. Čas od času se na pár dní objeví snad v každé domácnosti. Dejte se si ale pozor, aby se vám nedostaly do vermikompostéru. Mohou v něm naklást vajíčka a následně může být obtížnější se jich zbavit. Pořádně proto dovírejte víko vermikompostéru.

A co s muškami v kuchyni? Na internetu najdete opravdu spoustu návodů. Je tedy spíše na vás, který se vám zalíbí. Můžete vyzkoušet třeba tyto:

  • Nastražte past v podobě zbytku ovoce a když se mušky po čase začnou na toto místo slétat, zahajte lov pomocí vysavače.
  • Pořiďte si masožravou kytku.
  • Po bytě a hlavně v kuchyni rozmístěte hřebíček. Mušky jeho aroma údajně nesnáší.


    11603958yz

 

Jak na mušky přímo ve vermikompostu?


I přes prevenci se může stát, že se vám mušky do vermikostéru přece jen dostanou. Nezoufejte. Z vlastní zkušenosti víme, se že se dá mušek zbavit. Někdy to jde rychleji, jindy to chce trochu trpělivosti. Testovali jsme více způsobů, jak se octomilek zbavit, ale nejrychleji nám zabírá následující postup.

Do asi 1 dcl skleničky nalijte sladkou šťávu nebo džus. Přidejte ještě 3-4 kávové lžičky cukru. Skleničku zakryjte ubrouskem nebo potravinářskou fólií, do které udělejte malé dírky. Skleničku obtočte ještě gumičkou. Mušky sice vlezou dovnitř, ale ven už ne. Skleničku můžete umístit v blízkosti vermikompostéru, ale my ji umísťujeme přímo dovnitř.

Pokud se Vám přes naše rady nedaří octomilek zbavit, doporučujeme vybrat žížaly, obsah kompostéru vyhodit do hnědé popelnice a začít znovu.

Příště se to už určitě povede ;-)