Vermikompostování - co dělat, když se nedaří

clanek-kdyz-se-vermikompostovani-nedari-greenloop

 
Tu a tam se může stát, že si s domácím kompostováním nebudete vědět rady. Nebojte, nejste v tom sami. Vermikompostování je přírodní proces, který občas vyžaduje vaši pozornost. S tímto návodem vše hravě zvládnete.

1. Proč mám ve vermikompostéru pořád málo žížal?

Jedním z důvodu může být vysoká vlhkost ve vermikompostéru. Ta samotná žížalám neškodí, ale nesmí jí být příliš. Optimální vlhkost poznáte tak, že se vám při zmáčknutí kompostu v ruce, objeví na dlani nebo rukavici malé kapičky vody.
Pokud je vody příliš, tak je potřeba její množství snížit. Toho docílíme přidáním savého materiálu jako jsou natrhané plata od vajíček, ruličky od toaletního papíru, papírové utěrky, nebo lepenková krabice.
Samotnému problému předejdeme tak, že ubereme množství bioodpadu. Žížaly ho ještě nestíhají všechen zpracovat a tím zpravidla vzniká přebytečná vlhkost.

Můj tip:
Zbytky krájejte na menší kousky a nejlépe ještě předkompostujte v nádobce na bioodpad. Žížaly jej zvládnou rychleji zpracovat a odpad nezačne v kompostéru kvasit.

Nízká vlhkost v žížalím domě taky není vítaná. Aby ne, když jejich tělo tvoří 85 % voda. Opět můžeme vyzkoušet test se zmáčknutím kompostu. Pokud je dlaň suchá, tak použijte například rozprašovač a kompost pořádně zvlhčete.

Příčinou malého množství žížal může být i nedostatek kyslíku. To je spíše problém u podomácku vyrobených vermikompostérů. Nezapomeňte proto do víka udělat velké množství děr a použít netkanou textílii, která je vzdušná a paropropustná.

Žížalám se také nemusí líbit zplesnivělý bioodpad. Plíseň se ve vermikompostéru čas od času může objevit, ale nesmí jí být moc. Pokud plesnivý kousek naleznete, tak ho zkuste zahrabat, nebo vyjměte a vyhoďte.

2. Nacházím žížaly ve sběrné nádobě. Co dělám špatně?

Do sběrné nádoby by žížaly samy od sebe lézt neměly. Občas tam některá může zabloudit nebo propadnout skrz otvor.
Pokud jich při pravidelných kontrolách nacházíte hodně (cca 10 a více kusů), tak se jim kompostéru něco nelíbí. S největší pravděpodobností to bude některá z věcí viz. předchozí bod 2. Doporučuji opět zkontrolovat vlhkost a množství bioodpadu.

Dalším důvodem může být například nedostatek potravy - žížaly mají hlad :)

3. Jak na mušky octomilky?

Občas se nějaká ta octomilka během vermikompostování může ukázat, ale nesmí jich být mnoho. Základem je žížaly nepřekrmovat, protože nezpracované zbytky lákají právě tyto drobné mušky. Zbytky jídla doporučuji lehce zahrabat pod kompost nebo přikrýt vrstvou papíru (např. kouskem papírové nákupní tašky). Skvěle také funguje překrytí bioodpadu netkanou textílií. Čím horší dostupnost pro mušky, tím lépe.

Zkuste si vyrobit některou z těchto pastiček:

  • Na dno sklenice dejte kousek ovoce, udělějte kornout z papíru a připevněte jej ve sklenici špičkou dolů.
  • Do skleničky smíchejte 3 polévkové lžíce vody, 1 polévkovou lžíci octa, 5 kapek saponátu na mytí nádobí a špetku pekařského droždí. Přikryjte proděravělou fólií a umístěte poblíž nebo přímo do vermikompostéru.
  • Dobrým pomocníkem může být i masožravá rostlina :)

Hlavní prevencí je nenechávat bioodpad volně ložený v kuchyni, protože octomilky můžou na slupky od ovoce či zeleniny naklást svá vajíčka.
Mušek se můžete vyvarovat precizním zavíráním nádoby s paropropustným víkem, do které zrovna odpad dáváte.

Můj tip:
Více rad o tom, jak se zbavit octomilek najdete v tomto článku.

4. Co dělat, když vermikompostér zapáchá?

Správně vedený vermikompost nezapáchá. Naopak vermikompost voní jako zemina. Pokud se zápach objeví, může to být proto, že žížaly nestačí zpracovávat všechen bioodpad. Snižte proto jeho množství. Nezpracovaný bioodpad má na svědomí i velkou vlhkost kompostovaného materiálu, který potom hnije a zapáchá. Obsah vermikompostéru vysušíte kousky natrhaného papíru, novin nebo kartonů od vajíček. 

Příčinou zápachu mohou být také zbytky košťálové zeleniny nebo brambor. Tyto je vhodné zapojit do kompostování až po několika měsících, kdy jsou žížaly dostatečně zabydleny a tím mnohem aktivnější.

5. Co dělat, když se mi v kompostéru tvoří plíseň?

Pokud obsah vermikompostéru zahnívá nebo se tam tvoří plíseň, znamená to, že žížaly opět nestíhají organické zbytky zpracovávat dostatečně rychle. Nahnilé a zaplísněné kousky zahrabte nebo odstraňte a omezte na nějaký čas přidávání nových.

Jakmile uvidíte, že žížaly opět stíhají zpracovávat potravu, můžete objem zbytků začít postupně navyšovat. Jestliže se jedná o již rozmnožené a zabydlené žížaly a máte větší objem odpadu (velké rodiny, kanceláře, školy), zvažte dokoupení dalšího patra.

Pokud se vám i přes naše rady podařilo žížaly zkompostovat, nelekejte se a zkuste to ještě jednou s novou násadou;)